मासु बजारको अनुगमन:अव्यवस्थित पसल, अस्वस्थ्यकर मासु
धरान,असोज ४ । दशैं तिहार जस्ता चाडमा मासुको खपत एवं बिक्रीवितरण अत्यधिक हुने गरेको छ । तर, ती सबै मासुहरु खान योग्य अथवा स्वास्थ्यकर छन् त ? यही प्रश्नको जवाफ खोज्न बुधबार बिहानै उपप्रमुखको नेतृत्वमा धरानको मासु बजारको अनुगमनमा एक टोली निस्कियो ।
अनुगमन टोलीले अनुगमन गरेको मासु पसलहरु मध्ये ज्यादै थोरै मासु पसल मात्र सन्तोषजनक रहेको भेट्यो । अनुगमन गरेकोमध्ये अधिकांश मासु पसल र वधशाला उपभोक्ताको स्वास्थ्यमा सिधैं असर पुग्ने गरी अव्यवस्थित, असुरक्षितरुपमा सञ्चालनमा रहेको अनुगमनकर्ताहरुले बताएका छन् । अनुगमन टोलीले त्यस्ता मासु पसल र बधशालालाई पहिलो चरणमा सचेत गराउदै १० दिनभित्र सुधार नगरे कारबाही गर्ने चेतावनी दिएको छ । ‘अनुगमन गरेकोमध्ये अधिकांश मासु खान योग्य देखिदैन, बधशाला नजिकै मासु बिक्री भइरहेको छ । मासु पसल फोहोर छ, यो उपभोक्ताको स्वास्थ्यमाथि लापरवाही र खेलवाड हो,’अनुगमन टोलीकी संयोजक एवं उपप्रमुख मञ्जु भण्डारी सुवेदीले भनिन्,‘पहिलो चरणमा वार्निङ दिएका छौं, र १० दिनभित्र मापदण्डा पुरा गर्नुपर्छ भनेर निर्देशन दिएका छौं । अटेर गरे कारबाही गछौं ।’ स्थानीय सरकार(उपमहानगर)ले छिट्टै उपभोक्त ऐन बनाएर कडाई गर्ने पनि उनले बताइन् ।
गत भदौ २५ गते वृहत छलफलबाट सधैंको लागि बजार अनुगमन गर्न उपप्रमुख सुवेदीको संयोजकत्वमा अनुगमन समिति गठन भएको थियो । सोही समितिले बुधबार बिहान धरान ७ बुद्धमार्गस्थित राम मिनि मार्केट मासु बजार, धरान ३ माछाभौडी(सदन रोड)स्थित मासु पसल, धरान ७ मिलन पथको फ्रेस हाउस अनुगमन गरेको थियो । वधशाला र बिक्री गर्ने स्थान अलग्गै हुनुपर्नेमा एकै ठाउँमा भेटिएको थियो भने मासुलाई सिसाभित्र राखेर वा डिप फ्रिजमा राखेर बिक्री गर्नुपर्नेमा खुलारुपमा राखेर बिक्री गरिरहेको पाइएको पब्लिक हेल्थ माइक्रोबायोलोजिष्ट धिरेन लिम्बूले बताए । ‘स्वास्थ्यको दृष्टिकोणले यो ज्यादै खराब अवस्था हो । मासु बिक्री गर्ने ठाउँ नजिकै अव्यवस्थित र फोहोर वधशाला छ । त्यहाँको फोहोर नजिकैको नालीमा हालिएको छ । त्यहाँको दुर्गन्ध र झिंगाहरु आएर मासुमा परेको छ,’लिम्बूले भने,‘खासमा मासुलाई बाहिरी हावाले सिधैं छोएको हुनुहुदैन, सफा सिसाभित्र वा डिप फ्रिजमा राख्नुपर्ने हुन्छ । तर, कतिसँग डिप फ्रिज नै छैन ।’ व्यापारीहरुले मासु कुहुन थालेपछि मात्र फ्रिजमा राख्ने गरेको उनले बताए ।
राम मिनि मार्केटको मासु बजारमा त हदैसम्मको लापरवाही भेटिएको अनुगमन टोलीले जनाएको छ । त्यहाँ मासु पसलको २ मिटरको दुरीमा रहेको शौचालय भरिएर दिशा बाहिर निस्केको अवस्थामा अनुगमन टोलीले फेला पारेको थियो । साथै, मासु पनि अव्यवस्थित, असुरक्षित र खुलारुपमा बिक्री गरेकोले सफा गर्न, सौचालय सार्नलगायतको कडा निर्देशन दिएको थियो । ‘२ ठाउँ हेर्दा उपभोक्ताको स्वास्थ्यमाथि साह्रै खेलवाड भएको देखिन्छ । वधशाला त्यही छ, त्यही नै मासु बिक्री भइरहेको छ । एप्रेनसमेत लगाएका छैनन् । अब स्थानीय सरकारले कडा ऐन बनाएर नियमित अनुगमन गर्नुपर्छ, र सुधार नगर्नेलाई कारबाही पनि गर्नुपर्छ,’ उपभोक्ता हित संरक्षण मञ्चका क्षेत्रीय उपाध्यक्ष कृष्णप्रसाद ताम्राकारले भने । धरान ३, माछाभौडीका स्थानीयले मानव बस्तीसँगै अव्यवस्थित र फोहोरढंगले बधशाला हुदा दुर्गन्ध फैलिएर बस्नै नसक्ने अवस्था आएको गुनासो गरेका थिए । उनीहरुले बधशाला अन्तै सार्न अनुगमन टोलीसँग माग पनि गरे । ‘घरहरुको बीचमा बधशाला छ, दुर्गन्धले हामीलाई बस्नै गाह्रो छ । फोहोर छाला, हाडलाई कागले टिपेर घरको छततिर पुर्याइदिन्छ,’ स्थानीय माधवकृष्ण रञ्जितकारले भने,‘यहाँको वधशालालाई अन्तै सारेर मासु पसल पनि सफा, राम्रो बनाउनुपर्छ ।’
अनुगमन टोलीले अनुगमन गरेको मासु पसलहरु मध्ये ज्यादै थोरै मासु पसल मात्र सन्तोषजनक रहेको भेट्यो । अनुगमन गरेकोमध्ये अधिकांश मासु पसल र वधशाला उपभोक्ताको स्वास्थ्यमा सिधैं असर पुग्ने गरी अव्यवस्थित, असुरक्षितरुपमा सञ्चालनमा रहेको अनुगमनकर्ताहरुले बताएका छन् । अनुगमन टोलीले त्यस्ता मासु पसल र बधशालालाई पहिलो चरणमा सचेत गराउदै १० दिनभित्र सुधार नगरे कारबाही गर्ने चेतावनी दिएको छ । ‘अनुगमन गरेकोमध्ये अधिकांश मासु खान योग्य देखिदैन, बधशाला नजिकै मासु बिक्री भइरहेको छ । मासु पसल फोहोर छ, यो उपभोक्ताको स्वास्थ्यमाथि लापरवाही र खेलवाड हो,’अनुगमन टोलीकी संयोजक एवं उपप्रमुख मञ्जु भण्डारी सुवेदीले भनिन्,‘पहिलो चरणमा वार्निङ दिएका छौं, र १० दिनभित्र मापदण्डा पुरा गर्नुपर्छ भनेर निर्देशन दिएका छौं । अटेर गरे कारबाही गछौं ।’ स्थानीय सरकार(उपमहानगर)ले छिट्टै उपभोक्त ऐन बनाएर कडाई गर्ने पनि उनले बताइन् ।
गत भदौ २५ गते वृहत छलफलबाट सधैंको लागि बजार अनुगमन गर्न उपप्रमुख सुवेदीको संयोजकत्वमा अनुगमन समिति गठन भएको थियो । सोही समितिले बुधबार बिहान धरान ७ बुद्धमार्गस्थित राम मिनि मार्केट मासु बजार, धरान ३ माछाभौडी(सदन रोड)स्थित मासु पसल, धरान ७ मिलन पथको फ्रेस हाउस अनुगमन गरेको थियो । वधशाला र बिक्री गर्ने स्थान अलग्गै हुनुपर्नेमा एकै ठाउँमा भेटिएको थियो भने मासुलाई सिसाभित्र राखेर वा डिप फ्रिजमा राखेर बिक्री गर्नुपर्नेमा खुलारुपमा राखेर बिक्री गरिरहेको पाइएको पब्लिक हेल्थ माइक्रोबायोलोजिष्ट धिरेन लिम्बूले बताए । ‘स्वास्थ्यको दृष्टिकोणले यो ज्यादै खराब अवस्था हो । मासु बिक्री गर्ने ठाउँ नजिकै अव्यवस्थित र फोहोर वधशाला छ । त्यहाँको फोहोर नजिकैको नालीमा हालिएको छ । त्यहाँको दुर्गन्ध र झिंगाहरु आएर मासुमा परेको छ,’लिम्बूले भने,‘खासमा मासुलाई बाहिरी हावाले सिधैं छोएको हुनुहुदैन, सफा सिसाभित्र वा डिप फ्रिजमा राख्नुपर्ने हुन्छ । तर, कतिसँग डिप फ्रिज नै छैन ।’ व्यापारीहरुले मासु कुहुन थालेपछि मात्र फ्रिजमा राख्ने गरेको उनले बताए ।
राम मिनि मार्केटको मासु बजारमा त हदैसम्मको लापरवाही भेटिएको अनुगमन टोलीले जनाएको छ । त्यहाँ मासु पसलको २ मिटरको दुरीमा रहेको शौचालय भरिएर दिशा बाहिर निस्केको अवस्थामा अनुगमन टोलीले फेला पारेको थियो । साथै, मासु पनि अव्यवस्थित, असुरक्षित र खुलारुपमा बिक्री गरेकोले सफा गर्न, सौचालय सार्नलगायतको कडा निर्देशन दिएको थियो । ‘२ ठाउँ हेर्दा उपभोक्ताको स्वास्थ्यमाथि साह्रै खेलवाड भएको देखिन्छ । वधशाला त्यही छ, त्यही नै मासु बिक्री भइरहेको छ । एप्रेनसमेत लगाएका छैनन् । अब स्थानीय सरकारले कडा ऐन बनाएर नियमित अनुगमन गर्नुपर्छ, र सुधार नगर्नेलाई कारबाही पनि गर्नुपर्छ,’ उपभोक्ता हित संरक्षण मञ्चका क्षेत्रीय उपाध्यक्ष कृष्णप्रसाद ताम्राकारले भने । धरान ३, माछाभौडीका स्थानीयले मानव बस्तीसँगै अव्यवस्थित र फोहोरढंगले बधशाला हुदा दुर्गन्ध फैलिएर बस्नै नसक्ने अवस्था आएको गुनासो गरेका थिए । उनीहरुले बधशाला अन्तै सार्न अनुगमन टोलीसँग माग पनि गरे । ‘घरहरुको बीचमा बधशाला छ, दुर्गन्धले हामीलाई बस्नै गाह्रो छ । फोहोर छाला, हाडलाई कागले टिपेर घरको छततिर पुर्याइदिन्छ,’ स्थानीय माधवकृष्ण रञ्जितकारले भने,‘यहाँको वधशालालाई अन्तै सारेर मासु पसल पनि सफा, राम्रो बनाउनुपर्छ ।’
Comments
Post a Comment