दैनिक सवा करोडको सुन्तला निर्यात
धरान । कोशी अञ्चलको पहाडी जिल्लाबाट दैनिक सरदर सवा करोड बराबारको सुन्तला निर्यात भइरहेको छ । व्यापारीहरुका अनुसार पहाडी जिल्लामा सुन्तलाको बगान पनि थपिएकोले यो बर्ष उत्पादन बढी भएको छ ।
सुन्तलाका थोक बिक्रेता चण्डेश्वरी चौधरीका अनुसार अचेल पहाडी क्षेत्रबाट दैनिक २ सय मेट्रिक टन भन्दा बढी सुन्तला आयात भइरहेको छ । ती मध्ये एक सय २० मेट्रिक टनजति मात्रै धरान १३ स्थित कृर्षि उपज बजारस्थलमा आउछ । अरु सिधै विराटनगर, इटहरीका व्यापारीहरुले आयात गर्ने गरेका छन् । ‘यसपाली राम्रो उत्पादन भएको छ, हिजोआज पहाडबाट दैनिक ३० गाडी जति सुन्तला आइरहेको छ’–थोक व्यापारी चौधरीले भने ।
कृर्षि उपज बजारस्थलका अनुसार औसतमा ६० रुपैयामा सुन्तलाको कारोबार भइरहेको छ । यो दरले पनि कोशी पहाडी जिल्लाबाट कृर्षि उपजमा मात्रै दैनिकरुपमा करिब ६६ लाखको सुन्तला आयात भइरहेको छ । त्यति नै मात्रामा विराटनगर, इटहरी क्षेत्रका थोक व्यापारीले पनि सुन्तला आयात गर्ने गरेकोले दैनिक सवा करोडको सुन्तला पहाडी क्षेत्रबाट आइरहेको व्यवस्थापक लक्ष्मण भटराईले बताए । ‘यो बर्ष बगानहरु पनि थपिएकोले हुनसक्छ, गत बर्षभन्दा धेरै आयात भइरहेको छ, यो बर्ष २५ देखि ३० प्रतिशत बढी कारोबार हुने अनुमान गरेका छौं’–उनले भने । बजारस्थलबाट गत बर्ष करिब २९ करोड रुपैया बराबरको ५ हजार ५ सय ६८ मेट्रिक टन सुन्तलाको कारोबार भएको थियो । त्यतिबेला औसत ५२ रुपैयामा थोक मुल्य कायम गरिएको थियो ।
कोशी पहाडी जिल्लामा सबै भन्दा बढी धनकुटा जिल्लाको खोकु, छिन्ताङ र मौना बुधुक क्षेत्रमा सुन्तला उत्पादन हुने गर्छ । त्यसबाहेक भोजपुर, तेह्रथुम र संखुवासभाबाट पनि सुन्तला उत्पादन हुन्छ । ती क्षेत्रमा उत्पादन भएको सुन्तला ६० प्रतिशत धरान र आसपासको क्षेत्रमा खपत हुन्छ भने ४० प्रतिशत इटहरी, विराटनगर, दमक, वितर्मामोड, राजविराज, जनकपुरलगायत क्षेत्रमा खपत हुन्छ । चालिस प्रतिशत मध्ये १० प्रतिशत जति सुन्तला लुकिपिछी भारत पनि निर्यात हुने गरेको छ । कोशी पहाडी जिल्लामा उत्पादन हुने सुन्तला ५० प्रतिशत धनकुटामा उत्पादन हुन्छ । धनकुटाको खोकु सुन्तला उत्पादनमा ख्याती कमाएको क्षेत्र हो । धनकुटामा सबैभन्दा धेरै सुन्तला यही उत्पादन हुन्छ ।
गत कार्तिक महिनादेखि पहाडी जिल्लाबाट सुन्तला आउन थालेको थियो । पुष पहिलो सातासम्म कृर्षि उपज बजारस्थलमा ३ हजार १ सय २० मेट्रिक टन सुन्तला आयात भएको छ । औसत ६० रुपैयाको दरले यहाँबाट १९ करोड बराबरको कारोबार भइसकेको छ । मंसिर र पुष महिना पिक सिजन भएकोले आयात बढी भएको बजारस्थलको भनाई छ ।
उत्पादन गर्ने किसानबाट उपभोक्तासम्म आइपुग्दा चार चरण पार हुन्छ । किसानको बगानमा पुगेर सबैभन्दा पहिला ठेकेदारले बगानै हुण्डीमुण्डीमा खरीद गर्छ । त्यसपछि ठेकेदारले कमिशन एजेन्टमार्फत सुन्तलालाई थोक बजारसम्म पुर्याउछ । त्यहाँबाट थोक व्यापारीले सुन्तला खरीद गरेर खुद्रा व्यापारीलाई बिक्री गर्छ र मात्रै सुन्तला उपभोक्ताहरुले खरीद गर्न पाउछन् । हुण्डीमुण्डीमा नै किसानले बगानको सुन्तला बिक्री गरेपनि किसानलाई नाफानै हुने व्यापारी बताउछन् । ‘किसानलाई फाइदा नै हुन्छ, बजार पाएन भने ठेकेदार चाहि घाटामा जान्छ’–छिन्ताङका व्यापारी वालकुमार राईले भने ।
.................
Comments
Post a Comment